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Question: How soon after IRB approval must a protocol or informed consent revision be carried out 
by the research team?  
 

Answer:   Although changes in approved research require IRB approval, neither the Common Rule 
(38 CFR Part 16) nor VHA Handbook 1200.05 specifically stipulates how quickly an IRB 
must communicate its approval of changes to the investigator or how quickly the 
investigator must carry out the approved changes.  The safety of the research subjects 
should be of primary concern in this regard.  Safety concerns related to the timely 
implementation of IRB-approved changes should be brought to the attention of the IRB.  
Where warranted to ensure subject safety, IRBs may stipulate that the approved changes 
must be implemented prior to the enrollment of new subjects and/or that previously 
enrolled subjects must be informed of the changes.  In such circumstances, the IRB has an 
obligation to provide the investigator with timely notification sufficient to address the 
safety issues involved. 
 

Question: Must the revised informed consent form be employed at the same time by all sites 
involved in a multi-site research project? 
 

Answer:   No.  If multiple IRBs are involved, it is unlikely that they will all approve the document at 
the same time.  Even if a single IRB (e.g., the VA Central IRB) is involved, release of 
approval letters for dozens of sites at the same time may not be practical because the 
forms may need to be individualized for the specific sites.  (Original Post Date: March 12, 
2012) 
 

References: 38 CFR 16.109(a) and 16.116(b)(5) 
VHA Handbook 1200.05 §14.e 
VHA Handbook 1058.01 §7.d and §7.i 
 

 


